Jelita nie były nigdy zbyt modnym narządem, na punkcie którego naukowcy mieliby prawdziwą obsesję. Dzięki zaawansowanej technologii i badaniom dzisiaj już wiemy, że są podstawą naszego zdrowia. Świat jelit to złożony ekosystem, w którym występuje bogata i zróżnicowana flora jelitowa pełniąca funkcje metaboliczne, ochronne, immunologiczne, przekaźnikowe. Liczba znajdujących się tam drobnoustrojów może być większa od liczby wszystkich komórek naszego organizmu. Utrzymywanie prawidłowych relacji pomiędzy poszczególnymi mikroorganizmami z oczywistą przewagą bakterii symbiotycznych ( dobrych) jest gwarancją na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Symbioza człowieka z mikroflorą jelit zachodzi na wielu płaszczyznach.
1. Jelito jest bardzo ważnym organem odpornościowym. Aż 80% komórek odpornościowych organizmu znajduje się w jelitach. Poprzez stały kontakt z mikroflorą system immunologiczny uczy się poprawnego funkcjonowania. Częste infekcje bakteryjne, grzybicze, wirusowe czy choroby o podłożu autoimmunologicznym mają związek z tym co dzieje się w naszych jelitach.
2. Mikroflora jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i wpływa na stan psychiczny człowieka. Jelita są precyzyjnie unerwione i połączone z OUN. Każdego dnia mózg otrzymuje ogromną ilość informacji płynących z jelit. Zdrowe jelita mają zdolność syntetyzowania licznych neuroprzekaźników, w tym serotoniny, dopaminy, acetylocholiny.
Brak flory w początkowym etapie życia człowieka może decydować o jego późniejszym rozwoju psychomotorycznym, a w późniejszych latach może doprowadzić do zaburzeń nastroju, samopoczucia, depresji, schorzeń neurologicznych i psychiatrycznych.
3. Prawidłowa praca układu pokarmowego. Mikroflora udostępnia człowiekowi wiele enzymów trawiennych. Wpływa na prawidłowy metabolizm, poziom glukozy, insuliny we krwi. Hamuje procesy gnilne i fermentacyjne oraz przekształcanie się związków potencjalnie rakotwórczych w karcynogenne. Bierze udział w produkcji witamin z grupy B, witaminy K.
Krew, która odżywia nasze ciało pochodzi z jelit!
4. Flora jelitowa chroni przed zakażeniami. Mikroflora bytująca w jelitach przeszkadza chorobotwórczym bakteriom w zagnieżdżaniu się. Chroni komórki nabłonka jelit przed uszkodzeniem zapobiegając wniknięciu substancji szkodliwych do krwioobiegu.
- Biocenoza jelita człowieka kształtuje się bardzo intensywnie od narodzin do 3 roku życia. Na prawidłowy przebieg tego procesu wpływa przede wszystkim przebieg ciąży i porodu, mikroflora matki i najbliższego otoczenia, sposób odżywiania po porodzenie i w późniejszych latach, infekcje bakteryjne, wirusowe, stosowane pro i prebiotyki.
- Wszystkie czynniki, które zmniejszają liczbę dobrych bakterii a ułatwiają wzrost patogennej populacji, zapoczątkowują procesy zapalne prowadzące do powstania nieswoistych chorób zapalnych jelit.
- Błonnik pokarmowy rozpuszczalny i nierozpuszczalny stabilizuje prawidłowe rozmnażanie się przyjaznych bakterii w jelitach.
- Mleko kobiece zawiera substancje, których jedynym celem jest odżywianie mikrobionu.
- Zaburzenia ekosystemu jelit mogą powodować insulinooporność wraz ze wszystkimi konsekwencjami metabolicznymi w postaci cukrzycy, zaburzeń gospodarki lipidowej, nadciśnienia, choroby niedokrwiennej serca.
- Mikroflorze jelit szkodzi min: przewlekły stres, produkty przetworzone, cukier, konserwanty, palenie tytoniu, alkohol, antybiotyki, niesterydowe leki przeciwzapalne, radio i chemioterapia, inhibitory pompy protonowej.
Program naprawczy jelit to długoterminowa strategia:
- Krok pierwszy – przygotować odpowiednie warunki w obrębie jelit do rozwoju mikroflory.
- Krok drugi – wzmocnić i zróżnicować ekosystem czyli włączyć do codziennej diety probiotyki wieloszczepowe.
- Krok trzeci – zmiana stylu życia, który będzie nam służył prze całe życie.
,, Wszelkie choroby zaczynają się w jelitach”